Kjære foreldre: Jeg vet best om ditt barn!

Der tenker jeg at temperaturen steg noen hakk i flere hjem på halvøya vår. Jeg mener å ha belegg for ovenstående. I alle fall hva som er best for barnet i en del fotballsammenhenger!

Av sportssjef Håvard Lunde

Barnefotballkampene starter nå for fullt. Det vil myldre av glade barn i aktivitet på banene og jordene. Det er moro å kjøre forbi Skoklefallsletta og se de små «knøttene» kjempe for kontroll av kula. Og hva med foreldrerollen? Skal vi i årets sesong øve oss på å bli en bedre fotballforelder? Når kampene nå starter, tenk på hvordan du best kan støtte ditt barn.

1. Gi positiv energi ut til barna (ikke bare ditt eget!) La barnet ditt høre at du anerkjenner gode prestasjoner, også hos motstanderne. Alle voksne rundt en kamp skal bidra til at barna (også dommeren) har en positiv fotballopplevelse. Har du hørt om «Foreldrevett-reglene»? Sjekk ut dem!

2. I barnefotballen er ikke resultatet viktig. Hadde det vært viktig, hadde du som forelder eller trener husket flere resultater fra mai i fjor… Fokuser derfor på prestasjon og utvikling. Det barnet husker er den første scoringa på heading, det direkteskuddet hvor ballen bretta seg rundt foten fòr som en rakett avgårde! (At det ble bom huskes ikke, men følelsen av å treffe sååå godt var herlig) Jeg kaller det fotballens «A-ha-opplevelse». Disse skal vi søke etter og forsterke!

3. Husk det er treneren og barnet ditt som skal ha en relasjon i trening og kamp. Jo bedre den relasjonen er dess, større er muligheten for å få at treneren blir god. Spør du ditt barn etter en kamp med masse «sidelinje-mas» om det husker noe av det som blir ropt til ham/henne av foreldre i kampens hete. De husker ikke. Da er det heller ikke effektivt med tanke på å bli bedre i fotball.

4. Og hva er øyeblikket du som fotballforelder skal trakte etter? Kvalitetstiden du har med ditt barn etter en kamp/trening kan være:
– i bilen på vei hjem, hvor dere kan snakke om det strålende innlegget.
– over kveldsmaten, hvor du gir tid til å la barnet fortelle om den supre driblingen.
– på gressflekken uten for huset, hvor du ber barnet ditt vise hvordan det skuddet var.
Når barnet blir større og kommer hjem fra kamp, og du hører bagen treffe gulvet idet døra smeller igjen, tenk da på hva du fokuserer på. Første spørsmål er IKKE «Vant dere?» eller «Hva ble stillingen?» Spør heller: «Fikk dere til noe bra samspill i dag?» eller «Fikk du tatt den finten i kampen som du har øvd så mye på?» Eller rett og slett: «Er du sulten?»

Lykke til med sesongen til alle sammen, og husk at Sportssjefen er til for å brukes. Ta kontakt om dere lurer på noe, eller har tips på hva som kan gjøre vår klubb bedre!

Legg igjen en kommentar