Dette er legenden Kim Viken!

Her er historien om vår notoriske målscorer Kim Viken, spilleren som mot Ullern 2 setter klubbhistorisk rekord i antall kamper for Nesodden IF Fotball!

 6. juni 1983 – En legende ble født

6. juni 1983 var første gang Sverige feiret nasjonaldagen, det som tidligere ble nevnt som svenska flaggans dag, en stor begivenhet hos nabolandet. Går vi tilbake til 6. juni 1944 finner vi dagen da slaget om Normandie under andre verdenskrig ble innledet under kodenavnet D-dagen. Operasjon Overlord begynte med landingen av 155 000 allierte soldater på strendene i Normandie i Frankrike. Men hopper vi til 1983 igjen så finner vi det viktigste av alt, Kim Viken, nyfødt på Aker sykehus, mens Flashdance (av Irene Cara) sprengte alle hitlister!

– Han ble født 14 dager over tiden og fødselen tok 18 timer. Man kan si han ikke hadde dårlig tid!

Åse Viken
Mamma

Kim Viken_historisk 1
Kim Viken_historisk 2
Kim Viken_historisk 3

 Årene fram til debut på A-laget

Kim Viken hadde et kort livsopphold på Tveita før familien siktet snuten ut mot idylliske halvøya, med sine få 9000 beboere (den gangen). Først Hellvik, så Fjordvangen, før de til slutt slo seg til ro i Alværnlia i 1987, et nybygget og moderne boligstrøk på halvøya hvor leilighetene knapt var fem år gamle. I mellomtiden hadde Kim som toåring blitt storebror til Kenneth. På Alværn ble garasjeområdet et yndet sted for å leke med ball for Kim, han fikk jo sin første fotball alt som ettåring, så det var jo bare å sette igang. Her skulle han leve i trygge omgivelser i 13 år.


Kim Viken – 12 år

– Jeg gledet meg til å begynne på skolen, for da kunne jeg begynne å spille organisert fotball. 83-kullet hadde ikke lag den gangen, så jeg måtte bli med de som var ett år eldre enn meg. Mitt første lag var Bjørnemyr 82!

Kim Viken
Legenden

Til tross for organisert fotball ble det også veldig mye fotball for Kim i skoletiden og utenom alle fotballtreningene. Han spilte løkkefotball på grusbanen ved Alværn ungdomsskole. Hver dag, kun avbrutt av en kjapp middag, så var det rett ut igjen for mer fotball. Men noen ganger ble det litt mer enn skrubbsår.

– Jeg knakk nesa i et friminutt på Fjellstrand skole da vi spilte fotball. Han som skulle nikke kula nådde ikke lenger opp …

Kim Viken
Legenden

Vi vet i dag hvor god Kim er i fotball, og de som trener med ham vet hvor dedikert han er. Men få, utenom hans nærmeste, vet om hans andre evner han hadde da han var yngre.

– Kim var harmonisk, rolig og sosial. Når han interesserte seg for noe ble han veldig engasjert. F.eks. dyr var noe han kunne mye om. Han trente også karate, noe han også ble veldig god til.

Åse Viken
Mamma

 2001 – En a-lagsdebut


NIF A-lag 2001. Viken nr. 3 fra venstre, midterste rad. Helt til venstre: A-lagstrener Tom-Rune Fagernes

2001, året da Kim entret banen som A-lagsspiller – for første gang – snart 18 år og fremdeles andreårs juniorspiller. Sesongen før bøtta han inn mål for juniorlaget, nå var det klart for A-lagsdebut. Det ble ikke mange kampene, og ingen nettkjenninger for Kim, men det skulle han ta igjen i kommende sesonger. Tom-Rune Fagernes var A-lagstrener det året, og mannen som ga juniorspiller Viken – legenden – tillit i A-stallen

– Kim var, og er, en naturlig målskårer. Jeg vil også si at han kanskje er en av de beste avslutterne jeg har spilt med og/eller har trent gjennom mange år i fotballen. Jeg er ikke overrasket over at han fortsatt bøtter inn mål, kun imponert.

Tom-Rune Fagernes
A-lagstrener 2001-2002

 Da Viken kom for sent til trening!

De som kjenner fotballspilleren Kim Viken vet at om han kommer for sent til trening så har det skjedd noe alvorlig galt. Men, det har skjedd at Kim kom for sent, av helt annen grunn enn noe alvorlig. På A-lagets vintertreninger i 2001, da Kim spilte under ledelse av Tom-Rune Fagernes, kom dagens legende stadig for sent:

– En periode kom Kim alltid 10 minutter for sent til trening, og jeg måtte ta dette opp med ham. Det viste seg at han hadde fått seg kjæreste og de ble stående og «kline» på bussholdeplassen – og han glemte tiden helt …

Tom-Rune Fagernes
A-lagstrener 2001-2002

Tom-Rune er kjapp til å poengtere for artikkelforfatter at han vet, med sikkerhet, at dette er den samme flotte damen som Kim Viken i dag bor sammen med. Viken skal i tillegg også ha kortet ned på «kliningen» etter praten, og alltid kommet presis på treningene siden vinter-romansen, som senere har utviklet seg til et familieforhold med barn!


Kim Viken i 2002. Foto: Amta

 2002 – Første Toppscorertittel

På andre sesongen som A-lagsspiller putta Viken sine første mål, og på oppsummering ved sesongslutt stod han som toppscorer med sine 19 nettkjenninger. Dette var en veldig god sesong for Nesodden i 4. divisjon, etter nedrykket fra 3. divisjon året før. Dermed fikk Tom-Rune Fagernes en fin avslutning sammen med Kim og resten av A-laget.

– Kim Viken er et utrolig godt forbilde for unge spillere på Nesodden, og jeg håper klubben klarer å få han inn som en ressurs den dagen han selv legger skoene på hylla.

Tom-Rune Fagernes
A-lagstrener 2001-2002

 2003 – Andre nedrykk for Viken

Ny trener for sesongen var Roy Nilsen, suksesstreneren for Fagerstrand. Dette året skulle det bli klin umulig for Kim å bli toppscorer. Den tittelen stakk Espen Bach av med, med sine 3(!) mål. Viken noterte seg for i det minste én nettkjenning denne sesongen, men det likevel andre nedrykket for Viken og Nesodden på kun tre sesonger.

 2004 – Første opprykk

Laget tok andreplassen på tabellen i 5. divisjon under ledelse av trener Truls Karoliussen. Dermed ble det første opprykk for Kim i NIF-trøya, til tross for at sesongen ble preget av førstegangstjeneste for Kim Viken. Vi (Jonas Moen og Kim Viken. Red.anm.) har funnet fem bekreftede mål for Viken denne sesongen, tre av dem scoret han i Nesoddens 6-4-seier hjemme mot Ljan på Nesoddbanen. Han scoret også mot Svartskog/Kolbotn, et mål han setter som sitt vakreste i karrieren.


Viken scoret tre mål da NIF slo Ljan 6-4 26. mai 2004 på Nesoddbanen. Foto: Amta

 2005 – Andre toppscorertittel

Hans-Erik Eriksen ble A-lagstrener dette året, med Truls Karoliussen som assistenttrener. Det ble opprykk på første forsøk for Eriksen, med andreplass i 4. divisjon skulle Nesodden få nytt forsøk i 3. divisjon neste sesong.

Dette året var det ingen førstegangstjeneste for Kim som skulle hindre ham fra å delta på kamper. Dermed kapret han igjen toppscorertittelen, 21 nettkjenninger og ny målrekord for Viken.

 2006 – Rødt kort til viken!


A-laget 2006

Siste sesong for trener Hans-Erik Eriksen og assistent Truls Karoliussen. Nesodden overlevde i 3. divisjon dette året, for første gang på evigheter.

22. juni spilte Nesodden bortekamp mot Årvoll. En kamp halvøyalaget tapte 0-4, men det er Vikens røde kort som vil gjøre denne kampen historisk.

– Jeg fikk to gule for å hindre motstanderen i å ta to raske frispark. Det andre gule var feil, der prøvde jeg faktisk å komme meg unna. Håpløs dømming.

Kim Viken
Legenden

 2007 – Tidenes raskeste hat-trick!

Trener for A-laget denne sesongen var Jan Peder Jalland, den yngste treneren som har trent Nesoddens A-lag noen gang. Nesodden gjorde sin beste plassering på altfor mange år i tabellsystemet dette året: 6. plass i 3. divisjon.

Denne sesongen satte Kim klubbrekord i raskeste hat-trick. I bortekampen mot Kolbotn var stillingen 1-1 fram til det 37. kampminutt. Da putta Kim tre mål på tre minutter, slik at Nesodden ledet 4-1 i det 40. kampminutt. Nesodden vant 5-4 til tross for en liten kollaps i andreomgangen.

Vikens vakreste mål som eksisterer på film av artikkelforfatter var hjemme mot Follo 2 i serieavslutningen i 2007-sesongen. Det er likevel ikke Vikens egen favoritt som vakreste mål, den kom i 2004 mot Svartskog/Kolbotn. Se video av målet, samt intervju med både Kim og med trener Jalland. Intervjuene er gjort av Jørgen Walderhaug Jensen:

 2008 – tredje toppscorertittel

Nesodden tok andreplassen i 3. divisjon dette året, men denne gangen var ikke det nok til opprykk. Kim Viken tok sin tredje toppscorertittel, denne gangen med 25 mål, som da var den sesongen han hadde scoret flest mål hittil.

Dette var også siste sesong for Jan Peder Jalland som trener for A-laget til Nesodden. Året etter ble han trener for Stabæks G19-lag, før han ble assistenttrener for Stabæk i Tippeligaen. Han er nå landslagstrener for G15–G17. Se hans gratulasjon til Viken her:

 2009 – Klubbrekord i antall mål

Første sesongen til Even Ødegaard som A-lagstrener. Nesodden tok nok en gang andreplass i 3. divisjon, andre sesong på rad. Denne sesongen satte Kim klubbrekord i antall scorede mål på en sesong, 27 nettkjenninger hadde han denne sesongen. Dette ble hans fjerde toppscorertittel siden debuten tilbake i 2001.

 2010 – Største nedtur for Viken

Klubben satte historisk bragd da halvøyalaget endelig vant 3. divisjon, og de påfølgende kvalifiseringskampene til andredivisjon. Dermed hadde Nesodden rykket opp til 2. divisjon! Men for Kim ble denne sesongen hans første skademareritt.

– Jeg røk korsbåndet rett før seriestart i sesongen vi rykket opp til 2.divisjon. Jeg hadde hadde hatt en god sesongoppkjøring, og følte jeg var i meget god form. Det var tungt, spesielt fordi jeg ikke følte at jeg var en del av prestasjonen som tok oss opp. Jeg tror nok andre følte en sterkere glede over opprykket enn hva jeg gjorde. Det opprykket burde jo stått som mitt beste fotballminne, men det gjør det ikke.

Kim Viken
Legenden

 2011 – Første i 2. divisjon

Denne sesongen ble det ikke mange kamper fra start for Kim i 2. divisjon, men han var på banen i 22 av kampene. Kun ett mål ble det denne sesongen for vår legende, men da som en «superinnbytter».

Han kom innpå 8 minutter før full tid, da stillingen var 1-1 mellom Nesodden og Kvik-Halden. Kim takket for tilliten, og scora matchvinnermålet som sikret Nesodden 3 poeng.

 2012–2019 Kort oppsummert

En veldig kort oppsummering av de siste sesongene, antall kamper og mål av Kim Viken.
2012: 26 kamper og 4 mål
2013: 21 kamper og 5 mål
2014: 19 kamper og 12 mål
2015: 26 kamper og 21 mål
2016: 9 kamper og 14 mål (beste målsnitt)
Denne sesongen røk Kim på ny skade. Han rakk riktignok å score 8 mål på to kamper rett etter hverandre. Dermed satte han sin rekord i antall mål i en kamp: 4 mål.
2017: 22 kamper og 13 mål
2018: 17 kamper og 18 mål
2019: 16 kamper og 14 mål (per 17. september)

Totalt siden 2001: 360 kamper, 222 mål, 21 gule kort, og 1 rødt kort

 Hva holdt Viken i NIF?

Det mange lurer på er hvorfor det bare ble Nesodden for Kim Viken. Les hva han svarer selv – med sine egne ord!

– At det kun har blitt Nesodden i alle disse årene er nok litt tilfeldig, men mest av alt har jeg trives veldig godt med å spille fotball for NIF, og har ikke følt noen rastløshet etter å prøve meg andre steder. Jeg har hatt noen andre tilbud, men valgte å bli. Var ikke en av de som dro til en større klubb tidlig, valgte nok det trygge, uten at jeg angrer på det i dag. Fotball for NIF har gitt meg mye glede, gode venner og mange opplevelser. Flest gode.

– Mennesker vokser på tillit
– Laget vi har i år er helt unikt. Det beste jeg kan huske å ha spilt med. Det er et samhold og en innsats jeg aldri har opplevd tidligere. Vi har også mye kvalitet, og vi spiller god og positiv fotball. Trenerteamet med Ruben og Truls skal ha sin del av æren for det. De skal ha honnør for hva vi har fått til. Mennesker kan vokse på å bli gitt tillit. Tror heller ingen hadde trodd at vi skulle prestere på et så høyt nivå i år.

– Ellers har jeg også lyst til å nevne årene under Hans-Erik Eriksen og Truls Karoliussen, spesielt det sosiale samholdet de klarte å skape der, det har gitt meg venner for livet. En stor del av det laget møtes årlig, på 14. året nå. Der har du lagidretten fotball, den handler om mye mer enn å sparke en ball.

Vikens viktigste årsaker til at han ikke ga seg i NIF
– Til slutt har jeg lyst til å rette noen ord mot de som har betydd mye for meg, og er direkte årsak til at jeg har hatt lyst og mulighet til å dedikere meg til fotball over så mange år. Den første er min samboer, Annette, som har holdt ut med meg gjennom samtlige av mine år for Nesodden A-lag. Mange dager, kvelder og helger har blitt ofret i den sammenheng. Sosiale begivenheter vi har takket nei til fordi jeg har kamp eller trening. Hun har alltid stilt opp og lagt tilrette for at det har vært mulig, aldri klaget over all tiden jeg har vært borte. Jeg er takknemlig, og heldig som har henne. Når jeg tenker meg om er nok det min viktigste skåring. Og vakreste.

– Den andre er Truls Karoliussen. Han har tatt vare på meg fra jeg kom opp på A-laget, og er en helt fantastisk fyr, som genuint bryr seg om andre. Han har gjort så mye positivt for klubben som ikke er verdsatt nok. Det håper jeg får sin fortjente hyllest en vakker dag. Han har en unik evne til å skape trivsel i en gruppe. I tillegg er han ærlig, reflektert og kan fotballfaget. Der 9/10 hadde gått på trynet, står han uanfektet støtt. Fortjener en hyllest i langt større grad enn meg. Jeg kommer ikke på noen som har bidratt mer for klubben enn den mannen. Jeg er stolt av å kunne si at Truls i dag er en av mine aller beste venner.

– Vi takker ikke av en legende, men vi hedrer Kim i dag fordi at han fortsatt er en legende for klubben, både på og utenfor banen. Det er mange som fortjener en hyllest, men i dag er det Kim Viken som ene og alene skal få all ære for det han har gjort i NIF.

Jonas Moen
Artikkelforfatter

Publisert
Kategorisert som MSA