– Selve lyset til Nesodden IF Fotball!

Onsdag 18. september setter Kim Viken historisk klubbrekord i antall kamper for A-laget. Les hyllesten til Kim Viken fra Hans-Erik Eriksen (A-lagstrener 2005–2006) og Truls Karoliussen (A-lagstrener 2004, A-lagsassistent 2005–2006 og 2019).

Av Truls Karoliussen og Hans-Erik Eriksen

Kim Viken er hans navn. 06.06.1983 så du dagens lys for første gang. Det er lett å innbille seg at det neste du så eller så etter, var tre målstenger med et nett hengende over seg. Med fasit i hånd, etter drøye 36 år, kan man ganske enkelt slå fast at Kim Viken har vært selve lyset til Nesodden IF Fotball. Mens folk har kommet og gått, klubben har vunnet og tapt, rykket opp/rykket ned- levd et liv som alle andre klubber gjør, så har en ting vært konstant. Du, Kim Viken. Over tohundre ganger har gutten med nummer 9 på ryggen vært sist på ballen før hele Nesodden har jublet.

Lagbilde fra 2006. Kim Viken med nr. 9 på genseren. Trener Hans-Erik Eriksen nr. 2 fra venstre, bakerste rekke. Truls Karoliussen nr. 2 fra venstre, fremste rekke.

Trehundreogseksti ganger har gutten med nummer 9 på ryggen tatt på seg NIF-drakta og brukt kreftene sine, lojaliteten, vinnerinstinktet, målhungeren og sin dedikasjon til spillet fotball og til sin klubb. Ingen i NIF har falt fra større høyder og landet med større smerte enn Kim Viken. Ingen har reist seg fra den dype smerten og ledet sine NIF-tropper etter fallet som kommandanten på panserskipet fra Halvøya. For Nesodden er klubben til Viken. Og Viken er en stor del av Nesodden. Kim Viken er også fotball. Av den nostalgiske sorten. Du som ble igjen da den første gjengen dro, du som ble igjen da den andre og den tredje gjengen dro. Du var der. Du som var der på regnværsdagene og (scoret naturligvis) i 2003, du som bidro sterkt og var med å rykke opp to ganger i 04 og 05. Du som scoret hat-trick i en bortekamp på et nydelig gressteppe i Østfold da enkelte hadde begynt å tvile på om gutten kanskje hadde mistet teften, mens en medspiller nesten ikke kunne spille fordi han hadde kjøpt seg den nyeste utgaven av et par (for) trange Lottosko uten snøring. Du var der. Klubben vokste og laget tok steg, 3. divisjon ble snart oppgradert til 2. divisjon. Du var der. Med 9`ern på ryggen og med mål i blikket. Oppturer, nedturer, høydepunkter og skuffelser- akkurat sånn er fotballens virkelighet. Det ene erstatter det andre, hele tiden eller i hvert fall før eller siden. Akkurat sånn er ikke du. Du er en stayer, du fortsetter i stedet å søke etter ledig tid, ledig rom. Til seg selv og andre i hvitt og svart. Om du bøyer ballen i lengste fra 20 meter etter å ha drilla to i forkant, stupheader den inn på bakre stolpe eller kriger den inn fra kloss hold etter utallige dueller inne i femmeteren spiller ingen rolle. «Et mål er et mål» sa den danske goalgetteren Preben Elkjær en gang. Jeg tror du kan anerkjenne et sådan utsagn. Og du har gjort det så utrolig mange ganger for å bevise det. Over tohundre. Og vi har ikke sluttet å telle ennå.

Kim Viken scorer på straffe mot Andes, 30. juni 2006. Kampen endte 2-2. Foto: Amta

Vis oss en person som i fullt alvor hevder at Kim Viken ikke er en av Halvøyas viktigste spillere gjennom tidene og vi skal vise deg en person som verken forstår fotball eller så mye annet her i verden. Det er ingen tilfeldighet at du vant racet som fant sted inne i din mors mage en gang på senhøsten i nittentoogåtti, det var vinnerinstinktet ditt som ble formet. Det er ingenting tilfeldig med at du har kledd deg i hvitt og svart i nitten sesonger på Nesodden sitt a-lag. Fordi du er ikke en fyr som verken liker eller passer i det gråe, den gylne middelveien. Du ER enten svart eller hvit. Det gjør deg til en lagkamerat som alle drømmer om når man spiller fotball. Han med alle de gode verdiene i bånn, han som søker forbedringer, han som stiller krav- først til seg selv, deretter til andre. Han som elsker å vinne og hater å tape. Han som går all in eller ikke i det hele tatt. Gjerne med en replikk på lur som treffer mottaker nesten like presist og ofte som ballen treffer garnet etter å ha forlatt en av dine kroppsdeler. Gjennom det er du et referansepunkt. Et referansepunkt for lojalitet, kameratskap og personlighet. Et referansepunkt for fotballen.

Nå venter kamp nummer 361. for Nesodden IF Fotball. Vi gleder oss stort på dine vegne. For på onsdag neste uke, den 18.09.19 skrives det historie. Kim Viken blir den spilleren med flest kamper for Nesodden Fotball. Og vi vil være der, klare. Som du alltid har vært.

Klemmer fra Gulltrøyene

[event_blocks event=»12125″]

Publisert
Kategorisert som MSA